Hai kawan2...
kita berjumpa lagi di petang nan indah ini... hehe...
cuti2 ni apa lagi, dari duduk2 je baik kita masak2 ye tak?? haha poyonye..:P sory2...:P
okaylah, hari ni saya nak kongsikan cara membuat kek batik... hehe..
ni yang simple jer... tak perlu banyak bahan pun...
kepada sesiapa yang dah tahu baguslah... duk diam2 ye... hehe...
ni nak kongsi kepada sesiapa yang nak tahu atau nak belajar ke kan... whatever laa.. haha..:P
jadi mari kita saksikan... jeng jeng jeng...
Bahan-bahan :
-Biskut Marie *dipatah-patahkan (1 pinggan)
-Milo (1 cawan)
-Susu pekat (1 cawan)
-Coklat masakan (1/2)
-Butter (1/2)
-Planta (2 sudu besar)
-Esen vanila (1/2 penutup)
Cara-cara :
1) Cairkan butter, planta dan coklat masakan. Sebaiknya guna non stick pan ye. hehe..
2) Kemudian masukkan susu pekat dan kacau sebati.
3) Seterusnya masukkan milo dan kacau lagi. Haa pada tahap ini, pegang kuali anda baik2 ye sebab masa mengacau tu kuali akan bergerak-gerak. Hati2 taw.
4) Masukkan esen vanila pula. Kacau sebati.
5) Kemudian apabila adunan telah menjadi agak likat dan pekat, bolehlah masukkan biskut marie yang telah dipatah-patahkan tadi. Api pun bolehlah dipadamkan.
6) Gaulkan biskut marie dengan adunan tadi hingga rata.
7) Setelah siap menggaul dengan rata, bolehlah mengangkat adunan tadi kemudian dimasukkan ke dalam bekas lain.
8) Bekas itu boleh dilapik dengan plastik supaya nanti kek tidak melekat.
9) Kemudian, adunan kek itu bolehlah ditekan dan dipadat-padatkan mengikut saiz bekas tadi.
10) Akhir sekali setelah siap sesi memadatkan, kek batik perlu disejukkan sebentar di dalam peti sejuk. Apabila dah sejuk, bolehlah dipotong-potong dan dihidangkan.
Nikmatilah kerangupan Kek Batik anda. Selamat Mencuba. hehe.. (^_^)
No comments:
Post a Comment