Bertemu kita kembali. huhuhu.
Harini pula saya nak kongsikan resipi Biskut Sapi atau kini dikenali dengan nama Biskut Arab.
Senang je nak buat biskut ni. Kawan-kawan cubalah nanti ye.
Selamat Mencuba. Jumpa lagi. Jaga diri. :')
Bahan-bahan :
-Tepung Gandum (4 cawan)
-Gula Halus (2 cawan)
-Marjerin Planta (2 sudu besar)
-Minyak Sapi *jenama QBB (1 ½ tin kecil)
-Ceri merah *dipotong kecil (untuk hiasan)
Cara-Cara :
1. Gaulkan tepung gandum, gula halus dan marjerin planta hingga rata.
2. Kemudian, masukkan minyak sapi, sedikit demi sedikit dan gaulkan hingga menjadi doh.
3. Seterusnya ambil sedikit demi sedikit doh tadi untuk dibuat doh bulat dengan diuli di atas tapak tangan. *dinasihatkan agar membuat doh bulat dalam saiz yang sama agar apabila dibakar di dalam oven, kesemua doh bulat masak seimbang.
4. Setelah semua doh siap disusun di atas dulang pembakar, letakkan potongan ceri tadi. Tekan sedikit untuk melekatkan ceri pada doh itu.
5. Panaskan oven dengan suhu 160 darjah celcius dan masak selama 35-40 minit.
6. Setelah dikeluarkan dari ketuhar, tunggu sehingga biskut sejuk dan setelah itu,bolehlah dihidangkan. Nikmatilah keranggupan dan kemanisan Biskut Sapi @ Biskut Arab.
Labels
- Leisure (1)
- Memories (11)
- My Word (49)
- So Sweet (3)
- Student's Life (9)
- Tentang Seseorang (7)
- Tutorial (6)
- Wordless (7)
Sunday, 13 January 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment