Saturday, 12 January 2013

Kuih Lepat Ubi

Apa khabar kawan-kawan?
Harini saya nak kongsikan resipi kuih Lepat Ubi.
Masa cuti hari tu, saya belajar dengan mak saya cara nak buat kuih ni.
Selain kuin lepat ubi, ada beberapa lagi jenis kuih yang telah saya pelajari.
Untuk harini, saya kongsikan resipi ini dulu ye.
Kuih lepat ubi ni kuih tradisional masyarakat Melayu kan.
Jadi kita kena tahu bagaimana cara membuat kuih tersebut. Hehe.
Okaylah, nanti lain masa, saya cerita lagi ye.
Bye kawan-kawan. Selamat Mencuba.


Bahan-bahan:

-Ubi Kayu
-Gula Merah
-Sagat
-Kain perahan


Cara-cara:

1. Untuk memudahkan kita mengupas kulitnya, potong ubi kayu kepada beberapa bahagian.
2. Kemudian, kupas kulit ubi kayu dan bersihkan ubi kayu tersebut.
3. Seterusnya, sagat ubi kayu. Berhati-hati semasa menyagat kerana penyagat sangat tajam.
4. Ambil kain perahan dan perahlah ubi kayu yang telah disagat tadi. Perahan ini penting bagi menghilangkan lebihan air yang terdapat di dalam ubi kayu tadi.
5. Setelah selesai proses pemerahan, letakkan ubi kayu tadi di dalam sebuah bekas untuk proses menggaul. Masukkan sedikit demi sedikit bancuhan gula merah tadi ke dalam adunan ubi kayu. Gaulkan hingga rata. Rasa adunan, jika sudah cukup manisnya, maka adunan anda sudah siap.
6. Potong daun pisang yang telah dilayur tadi. Anggaran kelebarannya terpulang kepada anda.
7. Lipatlah adunan ubi kayu tadi dengan daun pisang.
8. Akhir sekali, apabila selesai melipat adunan, kukuslah selama 30 minit. Kuih lepat ubi anda siap untuk dihidang.

Selamat Mencuba.






























1 comment:

  1. Assalamualaikum miss, kalau tak perah boleh ke?

    k reza

    ReplyDelete

About Me

My photo
Currently studying Degree Programme for TESL at IPGKKB.(^_^)